Trøndelag politidistrikt har testet skreddersydde VR- konsepter, og responsen viser et stort engasjement.
Som bedriftshelsetjeneste for politiet i Trøndelag, har Coperio fått muligheten til å bruke sin tverrfaglige kompetanse innen psykologi,læring og innovasjon. Siden 2015 har Coperio og politiet samarbeidet i et prosjekt støttet av Innovasjon Norge.
Politiets fokus på mental beredskapsevne ligger bak konseptutviklingen, og et verktøy som er blitt testet er virtuell virkelighet – ofte omtalt som Virtual Reality (VR). Med Headspin Productions på laget, er det utviklet konsepter for å se om VR kan være et egnet læringsverktøy.
Konseptutviklingen
Det startet med research, samtaler, idéer og mange muligheter. Sammen med politiet ble det utviklet en konseptpakke med to elementer i VR, som har vært testet på ansatte i politidistriktet.
– Vi har lagt vekt på at situasjonen man får oppleve i VR skal være hverdagslig og gjenkjennbar. Ønsket var at den kunne sette i gang idéprosesser hos de som skulle prøve det, sier konseptutvikler Kristin Thaulow.
Testingen hos politiet viste et stort engasjement og potensiale for VR som et supplerende læringsverktøy.
– VR er et sterkt medium som jeg tror vi må tilnærme oss gradvis og i små doser i denne sammenhengen. Vi har hatt stort fokus på at testpersonene skulle oppleve det som enkelt, trygt og behagelig, sier Thaulow.
Morten Fiskvik i Headspin Productions synes også at VR innbyr til en ny type innholdsproduksjon.
– Det å bruke en miks av grafikk, lydeffekter og visuelle elementer gjør at innholdet blir veldig sterkt. Vi kan jobbe med dramaturgi på en helt annen måte. Det skiller seg veldig fra tradisjonell film på den måten at man føler man har vært i det samme universet som de man har møtt, sier Fiskvik.
VR til læring og trening
VR- konsepter gir mulighet for at man kan erfare, reflektere, tenke og handle på både individuelt, gruppe- og organisatorisk nivå. Med virtuelle verdener kan man få tilgang til scenarioer som ikke alltid er mulige innenfor den virkelige verden på grunn begrensninger i forhold til tid og sted, og man kan få risiko-fri tilgang til komplekse miljøer på en kostnadseffektiv måte.
En fordel med VR er at man kan lage en virtuell virkelighet som på en realistisk måte simulerer en virkelig situasjon. Man kan da identifisere kritiske øyeblikk i en kritisk hendelse som oppstår.
-Mental beredskapstrening dreier seg om håndtering av en krisesituasjon preget av tidspress og usikkerhet. Fra et psykologisk ståsted så er det de samme mentale grunnfenomenene og prosessene som er involvert både i hverdagslige stressituasjoner og i kritiske krisesituasjoner, forteller professor i klinisk psykologi Tore Stiles ved Coperio.
Han presiserer videre at de fysiske og tekniske utfordringene i hverdagslige stressituasjoner og krisesituasjoner kan være veldig forskjellige. Men når det er de samme basale hjernefunksjonene som er involvert, så innebærer det at man potensielt kan utvikle VR- konsepter som trener opp viktige basisferdigheter som kan være nyttig for alle.
Du kan lese mer om hvordan trening med VR-briller kan bli en del av politiets framtid på Politiforum sin nettutgave. På NxtMedia Conference 2016 får du høre de første erfaringene fra politiet selv ved konstituert visepolitimester Marit Fostervold og professor Tore Stiles fra Coperio.